23 februari 2010

Inte butter chicken men gott ändå!

I en liten stad mitt på landsbygden i den indiska delstaten Tamil Nadu åt vi en fantastisk butter chicken. Tomat, lite lite smörighet, mör kyckling, grädde och kryddor i en härlig kombination gjorde den rätten extra minnesvärd bland så många andra goda! Den här kycklinggrytan är ett hopkok av olika recept från allehanda receptsidor och innehåller alla ingredienserna ovan. Ändå smakar den inte riktigt som den butter chicken jag minns - men den är god för det!

Som alltid med kryddiga grytor som får koka en stund: smaka av, smaka av, smaka av! Behövs det mer spiskummin eller koriander kanske? Jamen, bara ös i lite till då!


Kycklinggryta som är lite lik butter chicken
(4 port)

1 kg kycklingfilé

Marinad:
3 krossade vitlöksklyftor
Ca 2 tsk ingefära, finriven
1 tsk flingsalt
1/2 tsk svartpeppar
1 krm chiliflingor
2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1/4 tsk krossad kardemumma
Saft från 1 lime

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg i en plastpåse och häll i alla ingredienser till marinaden. Låt stå över natten.

1 stor gul lök
50 g smör
1 burk passerade tomater
1 burk hela körsbärstomater
1 fond du chef eller 1 buljongtärning
1-2 dl vispgrädde

Hacka löken fint. Fräs den i smör tills löken är mjuk. Rör i kycklingen och stek under försiktig omrörning i ca 10 minuter. Tillsätt passerade tomater, de hela körsbärstomaterna med spad och buljongtärningen. Låt koka ungefär 30 minuter. Smaka av under tiden med kryddor och salt. Rör i grädden och låt sjuda ytterligare någon minut.

Servera med ris, raita (yoghurtsås), något salladsliknande och såklart naanbröd!

1 kommentar:

Veronique sa...

Just nu tävlar jag ut en ABTRONIC X2 i min blogg! Var med och tävla, du med! :)