12 december 2009

Vörtbröd (med lite fusk)

Ett måste för mig i juletider är vörtbröd! I år har jag inte tillgång till mammas vörtlimpa - så jag får väl helt enkelt baka själv. Nu är jag lite lite lat av mig så jag valde att använde en påse med vörtmix från Santa Maria. Påsen, som borde finnas i alla matvaruaffärer, innehåller inga konstigheter utan bara malt och kryddor (nejlikor, pomeransskal, anis, fänkål, kardemumma). På baksidan finns lämpligt nog ett recept på vörtbröd som jag följde nästan helt och hållet.

För att öka maltsmaken i brödet (det är ju det som gör vörtbrödet till vörtbröd!) använde jag porter istället för lättöl som påsen rekommenderar. Russin är en annan självklarhet i mitt vörtbröd.

Två fina limpor blev resultatet. Allra godast är de dagen efter bak när de har fått ligga till sig lite över natten. Däremot blir vörtlimpor torra ganska snabbt så jag lägger raskt en limpa i frysen.

Vörtbröd
(2 lite mindre limpor)

25 g smör
1 dl sirap (jag tog brödsirap)
33 cl porter, lättöl eller vatten
50 g jäst
1 påse vörtmix
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1/2-1 dl russin

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och häll i sirap och porter/lättöl. Rör om. Är vätskan inte fingervarm så värm på den lite. Smula jästen i en degbunke och häll vätskan över. Häll i påsen med vörtmix. Blanda om till en slät vätska. Tillsätt vetemjöl, rågsikt och russin. Arbeta till en slät deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 30 minuter). Häll ut degen på bakbord och arbeta ihop den. Forma två limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 30-40 minuter). Sätt ugnen på 175 grader och grädda limporna i ca 30 minuter. Pensla med varmt vatten ett par gånger under gräddningen så får brödet en fin glansig yta. Låt brödet vila efter gräddning, gärna över natten. Njut med julbordets läckerheter eller varför inte bara smakrik ost?

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Det är väl inte fusk med vörtmixen! ;-) De har vi också använt hemma, så smidigt!