Jag gjorde en enkel gratäng på ungefär 65 % potatis, 35 % jordärtskockor och då smakade det ändå mycket jordärtskocka. Jag tycker att det är gott såklart men kanske någon är mindre förtjust? I så fall räcker det med en eller två jordärtskockor för att sätta lite extra smak på en potatisgratäng.
Tänk på att skära potatisen och jordärtskockorna så tunt det bara går! Koka skivorna försiktigt bara så att de inte går sönder alltför mycket. Jag kokade mina i en blandning av olika mjölk- gräddslattar (ja, det lät ju gott...) som tillsammans nog fick samma fetthalt som matlagningsgrädde.
Potatis- och jordärtskocksgratäng
(4 port)
650 g potatis
350 g jordärtskockor
1/2 mellanstor gul lök (eller två små charlottenlökar)
1 vitlöksklyfta
4 dl matlagningsgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk grönsaksfond (eller 1 fond du chef grönsaksfond)
2 dl riven ost, gärna smakrik
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatis, jordärtskockor, lök och vitlök. Skiva allt så tunt det går. Koka upp matlagningsgrädde, timjan och fond i en kastrull. Lägg i alla skivor och koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om försiktigt då och då under tiden. Smaka av med salt och peppar om så behövs. Ta kastrullen från grytan och rör i ungefär hälften av osten. Häll alltihop i en ugnsfast form och strö resten av osten över. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Servera med något gott kött!
(4 port)
650 g potatis
350 g jordärtskockor
1/2 mellanstor gul lök (eller två små charlottenlökar)
1 vitlöksklyfta
4 dl matlagningsgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk grönsaksfond (eller 1 fond du chef grönsaksfond)
2 dl riven ost, gärna smakrik
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatis, jordärtskockor, lök och vitlök. Skiva allt så tunt det går. Koka upp matlagningsgrädde, timjan och fond i en kastrull. Lägg i alla skivor och koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om försiktigt då och då under tiden. Smaka av med salt och peppar om så behövs. Ta kastrullen från grytan och rör i ungefär hälften av osten. Häll alltihop i en ugnsfast form och strö resten av osten över. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Servera med något gott kött!
3 kommentarer:
Gott med gratäng! Jag är också lite sugen på att införskaffa en mandolin. Har du något speciellt märke?
Min mandolin är från Kyocera. Lite plastig kanske men sylvass! (Tur att det följer med en hållare...)
Jordärtskockor är en sådan fin råvara, som dessutom är mycket lättodlad på våra breddgrader. Jag fick just ett hemodlat kilo av en arbetskompis.
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar