Jag bakar en hel del med äpplen, men de här muffinsarna kvalar definitivt in på topp-tio-listan! Speciellt goda och saftiga var de faktiskt dagen efter bakning! Kanske kräver de lite extra ansträngning eftersom de består av tre delmoment (stekta äpplen, smuldeg, vanlig muffinssmet) men de är värda det! Receptet är nästan rakt av från Min äppelbok av Elisabeth Johansson.
Äppelmuffins med smuldegstopping
(12 st)
Fyllning:
2 små äpplen (svenska såklart, jag tog Discovery)
smör till stekning
2 msk råsocker
1/2 msk kanel
Smuldeg:
30 g kallt smör
4 msk havregryn
2 msk råsocker
1/2 msk vetemjöl
Muffinssmet:
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
100 g smör
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Skär äpplena i cm-stora bitar, stek i smör tillsammans med socker och kanel. Ställ pannan åt sidan. Blanda ihop smuldegen. Vispa upp ägg och socker i en skål. Smält smöret och rör ner tillsammans med mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner i äggblandningen till en jämn smet. Fördela smeten i tolv muffinsformar (ställ dem gärna i en muffinsplåt), lägg äppelbitarna ovanpå och till sist smuldegen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
(12 st)
Fyllning:
2 små äpplen (svenska såklart, jag tog Discovery)
smör till stekning
2 msk råsocker
1/2 msk kanel
Smuldeg:
30 g kallt smör
4 msk havregryn
2 msk råsocker
1/2 msk vetemjöl
Muffinssmet:
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
100 g smör
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Skär äpplena i cm-stora bitar, stek i smör tillsammans med socker och kanel. Ställ pannan åt sidan. Blanda ihop smuldegen. Vispa upp ägg och socker i en skål. Smält smöret och rör ner tillsammans med mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner i äggblandningen till en jämn smet. Fördela smeten i tolv muffinsformar (ställ dem gärna i en muffinsplåt), lägg äppelbitarna ovanpå och till sist smuldegen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar