07 november 2009

Soppa med jordärtskockor och timjan

Passa på att laga en soppa eller två nu när de svenska jordärtskockorna är fina. Det enda jobbiga med den här soppan är att skala de små luringarna! Annars är det bara att skära dem i bitar, koka mjuka och mixa. Hur lätt som helst! Jag har lite potatis i min soppa också för en mildare smak.

Soppa med jordärtskockor och timjan
(ca 3-4 port)

400 g jordärtskockor
1 stor potatis (ca 150-200 g)
1 gul lök
Smör/olja till stekning
1 grönsaksbuljongtärning (fast eller flytande)
5 dl vatten
1 dl vitt vin (eller rosé som jag fick ta pga. akut vitvinsbrist - det gick bra det med!)
Några kvistar färsk timjan
Salt, peppar
1 dl matlagningsgrädde

Hacka löken lite lagom grovt och fräs i lite olja i en kastrull. Skala jordärtskockorna och potatisen, dela i mindre bitar. Lägg i kastrullen tillsammans med buljongtärning, vatten, vin och timjankvistar. Låt koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka, ca 15-25 minuter beroende på bitarnas storlek. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Rör ner matlagningsgrädden och låt soppan bli varm igen. Servera genast, gärna med krutonger som på bilden ovan.

Inga kommentarer: