
(ca 3-4 port)
400 g jordärtskockor
1 stor potatis (ca 150-200 g)
1 gul lök
Smör/olja till stekning
1 grönsaksbuljongtärning (fast eller flytande)
5 dl vatten
1 dl vitt vin (eller rosé som jag fick ta pga. akut vitvinsbrist - det gick bra det med!)
Några kvistar färsk timjan
Salt, peppar
1 dl matlagningsgrädde
Hacka löken lite lagom grovt och fräs i lite olja i en kastrull. Skala jordärtskockorna och potatisen, dela i mindre bitar. Lägg i kastrullen tillsammans med buljongtärning, vatten, vin och timjankvistar. Låt koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka, ca 15-25 minuter beroende på bitarnas storlek. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Rör ner matlagningsgrädden och låt soppan bli varm igen. Servera genast, gärna med krutonger som på bilden ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar