21 oktober 2009

Mustig färssoppa med rotfrukter

Nya numret av Laga lätt fick följa med mig hem från affären. Kan inte säga att det var det mest innehållsrika numret men den här soppan fick bli testad ändå som en vardagsmiddag. Några mindre anpassningar men inga konstigheter, bara en god gulaschliknande soppgryta som blev ännu godare med en klick crème fraiche. Nästan ännu godare som lunch dagen efter faktiskt.


Köttfärssoppa med rotfrukter
(ca 3 port)

2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök (eller 6 röda pärllökar)
1-2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
Smör/olja till stekning
2 msk tomatpuré (eller ca 1 msk ketchup)
1 burk krossade tomater (eller 1 burk hela körsbärstomater)
2 burkar vatten
1 köttbuljongtärning (eller oxfond)
Ev. örtkryddor
Peppar, salt
Ca 1 dl crème fraiche (eller matlagningsyoghurt)

Skala och skär morötter, palsternackor och lök i mindre bitar. Finhacka vitlöksklyftan och fräs tillsammans med köttfärsen i lite smör/olja. Tillsätt morötter, palsternackor och lök och rör runt i ett par minuter. Häll i tomatpuré, tomater, buljongtärning/fond och vatten. Koka under lock tills rotfrukterna är lagom mjuka. Smaka av. Servera med en klick crème fraiche.

Inga kommentarer: