20 september 2009

Äppelpaj med kanel och mandelmassa

Nu när säsongen för svenska äpplen är i full gång är det ju perfekt med en liten äppelpaj till söndagsfikat. Den här smarriga pajen kommer direkt från Elisabeth Johanssons Min äppelbok. Hon kallar den för "superenkel äppelpaj" och visst, förutom eventuell utkavling av degen är den lätt som en plätt att fixa till. God också som sagt, speciellt med lite lättvispad grädde till.

Superenkel äppelpaj
(ca 6 port)

Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 krm salt
1 msk mjölk

Fyllning:
150 g mandelmassa
5 äpplen (jag tog Discovery)
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
Ca 30 g smör, kylskåpskallt

Skär smöret i tärningar och mixa snabbt med vetemjöl, strösocker och salt. Droppa i mjölken och mixa till deg. Lägg i en plastpåse och lägg i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen i botten med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk därefter ugnstemperaturen till 175 grader.

Riv mandelmassan fint och fördela över pajbottnen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i tunna klyftor. Blanda strösocker och kanel i en bunke. Vänd äppelklyftorna i blandningen. Lägg sedan äppelklyftorna i ett cirkelmönster i formen. Hyvla över tunna skivor smör så att det täcker. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera pajen ljummen med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

Inga kommentarer: