25 augusti 2009

Flätade limpor med hasselnötter och solrosfrön

Inte för att skryta men det här är nog det vackraste brödet jag någonsin bakat! Ni ser kanske inte den vackra flätningen men tro mig - snyggt blev det. Gott också, vilket kanske är en fördel...

Brödet är en variant på franskt hasselnötsbröd från den trevliga brödboken Jorden runt på 80 degar. Eftersom jag missbedömde mängden hasselnötter i skafferiet fick de som trots allt fanns där sällskap av lika många solrosfrön. Vill man så går det såklart lika bra att bara använda hasselnötter. På samma sätt går mjölsorterna att variera, jag gjorde brödet lite grövre med hjälp av extra rågsikt och grahamsmjöl. Behåll den totala mängden mjöl bara så blir brödet säkert utmärkt!

Flätade limpor med hasselnötter och solrosfrön
(2 stora bröd)

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
1 msk rapsolja
1 msk flingsalt
7 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
7-9 dl vetemjöl
3/4 dl grovt hackade hasselnötter
3/4 dl solrosfrön

Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Rör i olja och flingsalt, därefter rågsikt och grahamsmjöl. Rör ner hasselnötterna, solrosfröna och så ca 5 dl vetemjöl. Fortsätt därefter att röra i vetemjöl tills degen är smidig men ändå rätt så lös. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa 1 timme.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda lätt och dela i två delar. Dela sedan varje del i tre delar. Rulla ut delarna till ca 40 cm långa rullar. Kläm ihop dem tre och tre i ena änden och fläta. Kläm ihop i slutet också. Lägg båda de flätade limporna på en bakplåtspappersklädd plåt, lägg en bakhandduk över och låt jäsa i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden på nedersta falsen i 15 minuter. Sänk därefter ugnens värme till 175 grader och grädda i ytterligare ca 15-20 minuter. Låt svalna under handduk.

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Låter som ett mycket mumsigt brödrecept! Och att brödet är vackert är ju en sann fröjd även för ögat!