15 juli 2009

Marängrulle med jordgubbar

I trevliga tidningen BBC Good Food hittade jag den här efterrätten som förgyllde en grillmiddag häromkvällen. Helt enkelt är det en rulltårta med marängbotten och jordgubbs- och gräddfyllning. En liten extra smaksättare är rosenvattnet i fyllningen, men det går att utesluta om det inte finns hemma. Rulla ihop kakan, skär i bitar och njut! Börjar jordgubbarna ta slut så ta andra bär, till exempel hallon, istället.
Marängrulle med jordgubbsfyllning
(4-6 port, närmare 4 skulle jag tro...)

4 äggvitor
2 dl strösocker (170 g)
1 tsk maizena
1 tsk citronjuice
1 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker att strö ovanpå

Fyllning:
1 liter jordgubbar
1 tsk rosvatten
2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 160 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla sedan försiktigt med lite neutral olja (det här glömde jag och det gick bra ändå!). Vispa äggvitorna tills de har mjuka toppar, rör i hälften av strösockret och vispa i ytterligare ett par minuter. Blanda maizenan med resten av sockret och rör ner i äggvitorna tillsammans med citronjuice och vaniljsocker. Fortsätt vispa tills blandningen glänser och är ganska fast i konsistensen (lite som raklödder), säkert 4-5 minuter. Bred ut smeten på bakplåtspappret i ett jämnt lager. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter, tills marängen har fått en hård yta och bakplåtspappret går att dra bort. Strö ett annat bakplåtspapper med florsocker. Låt marängen svalna ett par minuter och vänd sedan upp och ner på det andra bakplåtspappret, dra av det papper som varit i ugnen. Låt svalna helt och hållet.

Rensa jordgubbarna och spara ett par till dekoration. Skär resten i mindre bitar och mosa med till exempel en potatisstöt till en grov massa (med bitar i). Häll i rosvattnet och smaka av, kanske behövs lite socker? Vispa grädden och blanda med jordgubbsmassan. Bred ut på marängbottnen men spara ca 2 cm på kanterna. Rulla försiktigt ihop marängen (använd gärna bakplåtspappret som rullhjälp) och lägg på ett uppläggningsfat. Skär de sparade jordgubbarna i mindre bitar och strö dem över marängrullen, gärna lite florsocker också. Servera genast.

3 kommentarer:

Frostrosor sa...

Mmmm! Vilken mumsig dessert! Ett plus i kanten också för att den är glutenfri! Perfekt att baka när man har glutenintoleranta på besök! En tårta som säkert går hem hos de flesta!

Spralligast sa...

Helt sant! Glutenfriheten tänkte jag inte på, tack för påminnelsen!

åsa - hello sugar! sa...

vilken läcker efterrätt! kul med ett litet annorlunda alternativ till rulltårta. :)