12 juli 2009

Morotskaka med kesellatopping

Men åh så god den här morotskakan blev! Att den dessutom är enkel att röra ihop - det jobbigaste är att riva morötterna - är ju ännu ett plus i kanten. Jag var faktiskt så lat att jag tog en burk Kesella vanilj istället för den sedvanliga toppingen på sötad cream cheese. Kesella vanilj är vanligtvis ingen favorit hos oss men här funkade sötsyrligheten riktigt bra! Jag har hittat receptet på själva kakan någonstans (och minns såklart inte exakt var just nu) men har en svag aning om att det ursprungligen är från Majas klimatmat.

Morotskaka med kesellatopping
(1 kaka, ca 8 bitar kanske?)

2 stora morötter (ca 300 g)
150 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
Saften av 1/2 citron
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

1 burk Kesella vanilj (eller cream cheese + lite smör + florsocker)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör ner de grovrivna morötterna och citronsaften. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem försiktigt i smeten. Rör inte för mycket, de ska precis blandas ner. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 1 1/2 liter). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills kakan har stelnat i mitten. Låt svalna helt, och bred sedan Kesella vanilj över. Garnera gärna med till exempel physalisbär!

2 kommentarer:

Karin sa...

Yes, receptet på själva morotskakan finns på sidan 135 i Majas Klimatmat (Linas Morotskaka)

Spralligast sa...

Perfekt, då mindes jag inte fel! Tack för hjälpen!