24 juli 2009

Löjligt enkla knäckkakor med lönnsirap

De här kakorna är så enkla att fixa att de nästan är skamligt goda i förhållande till arbetsinsatsen. Rör ihop, rulla, grädda, skär - fikat fixat! Kakorna blir kanske lite sega efter någon dag (om det finns några kvar!) men de är lika goda ändå. Har du ingen lönnsirap hemma, använd vanlig sirap och smaksätt med till exempel malen ingefära.

Knäckkakor med lönnsirap
(ca 25-30 st)

100 g smör, rumsvarmt
1 dl råströsocker (eller vanligt strösocker)
2 msk lönnsirap
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör, råströsocker och lönnsirap. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver. Tillsätt till smeten och knåda ihop till en deg. Forma 2 långa rullar på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem något. Grädda i ca 8-10 minuter mitt i ugnen. Strö lite råströsocker ovanpå och skär rullarna på snedden till lagom stora kakor. Låt svalna (och försök låta bli att äta dem direkt...)

2 kommentarer:

Helen sa...

Supergoda! :D Verkligen toppen!

Anonym sa...

Jag bakade dem med vanligt strösocker och ljus sirap och de blev jättegoda ändån ;) superbra recept som man kan göra många varianter av!