27 maj 2009

Lax med örtig pesto

På en buffé är det ju kul att blanda olika smaker. Den här pestolaxen passar utmärkt till foccacia och aubergine med fetaost och andra godsaker som kommer senare. Lätt som en plätt att laga till många eftersom laxen steks i ugnen och peston helt enkelt mixas ihop. Receptet är från Allt om Mat.

Lax med örtig pesto
(ca 12 pers på buffé)

Ca 1,2 kg laxfilé (12 bitar à 100 g)
flingsalt, svartpeppar

Örtig pesto:
75 g pinjenötter
50 g slätbladig persilja
1 1/2 kruka basilika
75 g parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
3/4 dl olivolja, rumstempererad
flingsalt, svartpeppar

Till servering:
Ruccola
Extra pinjenötter

Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i portionsbitar, ca 1 1/2 cm breda) och ställ dem med skinnet ner på bakplåtspappersklädda plåtar. Salta och peppra laxbitarna. Stek dem mitt i ugnen 12 minuter. Ta ut och låt dem kallna (går bra till nästa dag).

Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna. Grovriv parmesanosten och hacka persiljan och basilikan grovt. Spara ca 1/4 av pinjenötterna till garnering och mixa resten med örter, vitlök, parmesan och olivolja som tillsätts droppvis. Smaka av med salt och peppar.

Lägg laxbitarna på en bädd av ruccola på ett stort fat. Klicka pesto på varje laxbit och lägg ev. överbliven pesto i mitten. Strö pinjenötter över.

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Vill man variera peston så kan man använda mandel istället för pinjenötter. Skålla i så fall mandeln innan du rostar den i pannan.

Fra Gim sa...

Hallo, I'm italian and I speak norwegiean so I udestand lots of thing on your blog, but I've a question, what does it means örtig? Do you have an english word for it? I couldn't find nothing in Internet.. Can you answer me? tahank you very much.. Nice blog