26 maj 2009

Matminnen från Mallorca

Veckan vi tillbringade på Mallorca i mitten på maj bjöd på många upplevelser - både kulinariska och kulturella! Vi körde runt på ön och upptäckte små städer, vikar och restauranger. Den traditionella maten på Mallorca är ganska enkel men smakrik och görs på riktigt bra ingredienser.


En typisk lunch: pa amb oli - bröd med vitlök. Rejäla skivor lantbröd smörjs med olivolja, vitlök och tomat. Därefter toppas brödet med till exempel serranoskinka och ost, och serveras med oliver som tillbehör. Gott och mycket mättande! Kostade allt från 6 euro till 12 på de värsta turisthaken (men där åt vi inte, bara förfasades över priserna...)En typisk frukost: två cafes con leche (kaffe med mjölk alltså, ca 1:50 euro styck i Palma i alla fall, dyrare på turistorterna) med croissanter (ibland ost- och skinkfyllda) samt i alla fall en gång en ensaimada, den sockrade kringlan på bilden. Ensaimadan smakar inte riktigt som man skulle förvänta sig av ett sockrat vetebröd. Vi gissade på att den blivit nerstänkt med öl eftersom vi åt på en bar... men den innehåller faktiskt ister och ganska rejält mycket sådant. Läs gärna mer här!


En typisk middag: tapas såklart eller varför inte en paella? Tapasen får nog ett eget inlägg. Hur som helst så avslutades kvällarna ofta så här!

Inga kommentarer: