11 april 2009

Påsktårta med apelsinmousse

Den här trelagerstårtan är faktiskt mycket lätt att göra! Smeten till botten är bara att röra ihop i princip och likaså fyllningarna. I originalreceptet från Allt om Mat används kesella istället för yoghurt men jag tycker att yoghurten gav en lika fräsch smak! Dessutom använder tidningen mellangrädde, men jag tog vispgrädde och minskade istället på gelatinbladen. Garnera gärna med apelsinklyftor också, eller varför inte grovriven mörk choklad? Tänk på att tårtan tar några timmar i kylen!


Påsktårta med apelsinmousse
(1 tårta)

Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg
50 g mörk choklad (jag använde 70 %)

Fyllning:
2 gelatinblad
1 dl strösocker
2 äggulor
1 1/4 dl tjock yoghurt, t ex matlagningsyoghurt eller grekisk yoghurt (10 %)
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl färskpressad apelsin (ca 1 apelsin)

Apelsingelé:
1 dl färskpressad apelsin (ca 1 apelsin)
2 msk strösocker
1 gelatinblad

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Hacka chokladen grovt. Blanda mandelmassa, ägg och choklad. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant och häll i smeten. Skaka lite fram och tillbaka så att smeten fördelar sig i ett jämnt lager. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt med elvisp, rör i yoghurten. Häll den färskpressade apelsinen i en kastrull, lägg i gelatinbladen och värm försiktigt tills gelatinbladen har smält. Låt svalna under tiden som du vispar grädden medelhårt. Rör i apelsinjuicen i ägguleblandningen och vänd därefter ner grädden. Fördela i ett jämnt lager ovanpå tårtbottnen. Ställ i kylen och låt stelna i 2-3 timmar.

Lägg gelatinbladet till apelsingelén i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Pressa apelsinen och häll i en kastrull. Rör i strösockret och lägg i gelatinbladet. Värm försiktigt så att gelatinbladet smälter. Häll därefter försiktigt apelsinjuicen över tårtan. Låt stelna i kylen i ytterligare 1-2 timmar. Garnera med apelsinklyftor och servera!

1 kommentar:

Anna sa...

Ojoj, den såg fantastisk god ut!
Vilken härlig blogg du har, otroligt massa spännade och inspirerande recept. Denna ska jag spara i mina länkar