
Påsktårta med apelsinmousse
(1 tårta)
Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg
50 g mörk choklad (jag använde 70 %)
Fyllning:
2 gelatinblad
1 dl strösocker
2 äggulor
1 1/4 dl tjock yoghurt, t ex matlagningsyoghurt eller grekisk yoghurt (10 %)
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl färskpressad apelsin (ca 1 apelsin)
Apelsingelé:
1 dl färskpressad apelsin (ca 1 apelsin)
2 msk strösocker
1 gelatinblad
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Hacka chokladen grovt. Blanda mandelmassa, ägg och choklad. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant och häll i smeten. Skaka lite fram och tillbaka så att smeten fördelar sig i ett jämnt lager. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt med elvisp, rör i yoghurten. Häll den färskpressade apelsinen i en kastrull, lägg i gelatinbladen och värm försiktigt tills gelatinbladen har smält. Låt svalna under tiden som du vispar grädden medelhårt. Rör i apelsinjuicen i ägguleblandningen och vänd därefter ner grädden. Fördela i ett jämnt lager ovanpå tårtbottnen. Ställ i kylen och låt stelna i 2-3 timmar.
Lägg gelatinbladet till apelsingelén i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Pressa apelsinen och häll i en kastrull. Rör i strösockret och lägg i gelatinbladet. Värm försiktigt så att gelatinbladet smälter. Häll därefter försiktigt apelsinjuicen över tårtan. Låt stelna i kylen i ytterligare 1-2 timmar. Garnera med apelsinklyftor och servera!
1 kommentar:
Ojoj, den såg fantastisk god ut!
Vilken härlig blogg du har, otroligt massa spännade och inspirerande recept. Denna ska jag spara i mina länkar
Skicka en kommentar