06 april 2009

Örtiga köttbullar med blomkålspuré

De här enkla köttbullarna med blomkålspuré kommer från ett recept av Tom Sjöstedt (Årets kock 2008) i Allt om Mat. Jag hade bara receptsidan uppslagen när jag lagade till rätten - och jag följde faktiskt receptet nästan till punkt och pricka! Först när jag vände på tidningen såg jag att det var en maträtt som han rekommenderade till sin tvååriga dotter... Nåja, dessa örtiga köttbullar med blomkålspuré och dillärter funkar bra även för de som är några decennier äldre...

Jag brukar bryna köttbullarna runt om så att de får fin färg och sedan steka färdigt dem i ugnen i ca 150 grader. Till den här rätten funkar det bra eftersom blomkålen kan koka under tiden och ärterna värmas.


Örtiga köttbullar med blomkålspuré och dillärter(2-3 vuxenport)

1/2 gul lök
400 g blandfärs (eller lammfärs)
1 ägg
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 näve basilikablad
1 näve hackad bladpersilja
Smör/olja till stekning

Blomkålspuré:
1 litet blomkålshuvud, ca 400 g
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
2 krm salt

Dillärter:
100 g frysta ärter, tinade
1 msk smör
2 msk hackad dill (fryst går bra!)

Skala och finhacka halva löken. Blanda alla ingredienser till köttbullarna väl i en bunke. Forma till köttbullar (ca 1 msk smet per bulle) och bryn runt om till fin färg. Stek antingen klart i pannan eller i ugnen (150 grader). Ansa blomkålen och skär i mindre bitar. Koka blomkål, grovhackad lök och vitlök ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa blomkålsblandningen med crème fraiche till en slät puré. Smaka av med salt. Värm ärterna i smöret. Rör i dillen och servera direkt tillsammans med örtköttbullarna och blomkålspurén.

Inga kommentarer: