
Kryddigt saffransris med kardemumma och kyckling
(4 port)
5 dl basmatiris
50 g skalad mandel (jag använde en påse mandelspån)
2 liter vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 paket saffran + 2 dl kokande vatten
Ca 450 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
Smör/olja till stekning
1 stor gul lök
10 hela gröna kardemummakapslar
1 liten kanelstång
1 lagerblad
1/2 tsk spiskumminfrön (det glömde jag, gick bra ändå)
4 hela kryddnejlikor
Ca 1 tsk salt
1/2-1 dl russin (helst ljusa, jag använde gröna)
Skölj basmatiriset i en sil i kallt vatten. Lägg i blöt i kallt vatten i ca 1 timme. Om du vill, rosta mandlarna i en torr stekpanna i några minuter. Skölj igenom basmatiriset en gång till. Koka upp 2 liter vatten, 1 tsk salt och 1 msk olivolja i en stor gryta. Lägg i basmatiriset och koka upp igen. Lägg på locket, dra grytan åt sidan och låt stå i 5 minuter. Häll sedan av det vatten som riset inte tagit upp. Blanda saffran med 2 dl kokande vatten. Dela kycklingfiléerna i ca 3 långsmala bitar vardera alternativt rensa kycklinglårfiléerna. Bryn kycklingen i smör/olja i en stekpanna till fin färg på varje sida. Lägg efterhand kycklingbitarna i risgrytan. Hacka löken grovt och blanda ner i risgrytan tillsammans med mandel och kryddorna. Blanda i salt och russin. Ringla till sist över saffransvattnet men rör inte om. Riset får då fin "randig" färg. Koka upp risgrytan, lägg på locket och sjud på mycket svag värme i ca 35 minuter. Kolla så att kycklingen är färdig och servera med en klick matlagningsyoghurt och gärna en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar