16 januari 2009

We're having... vildsvin... tonight!

Lite artistisk frihet i rubriken för den här vildsvinsrätten bjöd mamma på när vi var på väg hem från Indien via Stockholm. Riktigt gott! Eftersom jag råkar veta var hon fick receptet ifrån (Allt om Mat) och jag faktiskt hjälpte till med tillagningen av rätten presenterar jag stolt vildsvinsytterfilé med asiatisk touch! Rättens smaker baseras på en marinad med tamarind som ger syrlighet och japansk soja för sältan.

Till köttet passar en potatispuré med riven prästost i utmärkt. Lite snabbwokade haricots verts och ärtskott med lite av såsen till är också gott!

(Finns inte vildsvinsytterfilé att tillgå går det säkert bra med vanlig ytterfilé men tänk då på stektiden! Vildsvin är dock att rekommendera eftersom det är ett smakrikt, magert och lite mörkare kött.)

Vildsvinsytterfilé med asiatisk touch (4 port)

600 g vildsvinsytterfilé
smör till stekning

Glaze:
1 1/2 dl japansk soja
3/4 dl honung
1 1/2 msk tamarindpaste
3 vitlöksklyftor, pressad
1 msk hackad röd chili

Bönwok:
150 g sockerärtor
150 g haricots verts
3 msk glaze
olja till stekning
en näve (ca 50 g) ärtskott

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn köttet runt om i lite smör i en stekpanna. Lägg köttbiten i en liten ugnsfast form. Blanda ingredienserna till glazen i en kastrull och koka upp. Pensla köttet runt om med ungefär en tredjedel av glazen. Sätt in en stektermometer i köttet och stek till en innertemperatur på 58 grader, vilket tar ca 30 minuter. Låt köttet vila under folie sedan så att temperaturen stiger ytterligare utanför ugnen. Gör potatismos enligt eget recept under stektiden men glöm inte att riva i smakrik ost (t ex prästost) och smör! Strimla sockerärterna. Woka dem i lite olja tillsammans med haricots verts. Häll på 3 msk av glazen och vänd till sist ner ärtskotten. Värm på resterande glaze. Servera köttet i skivor tillsammans med potatismos, bönwok och glazesås.

Inga kommentarer: