14 januari 2009

Indien: frukostar

I Indien bodde vi nästan alltid på hotell utan restaurang. Speciellt på mindre turistiga ställen var det därför kul att gå ut och äta frukost på något slumpmässigt valt ställe där menyerna var gjorda för indiska medborgare. På mer turistiga ställen fanns det såklart västerländska frukostar men eftersom de mest bestod av rostat bröd med sylt och te höll vi oss oftast till de indiska varianterna även där. Faktiskt så äter indierna ofta i princip samma mat till frukost som till lunch.

Ovan är en typisk frukost från Kerala (södra Indien): masala dosa - helt enkelt en pannkaka på ris- och linsmjöl. Den är lite syrlig eftersom smeten har fått stå och jäsa över natten. Pannkakan gräddas tunt och fylls med potatis- och grönsaksmos. Till dosan serverades i Kerala en stark kokosmjölksbaserad sås, en sambar (som är en grönsaksgryta) och så curd, dvs. typ grynig yoghurt. Mycket mättande och smakrik frukost - men dosan äts även till middag.

Det här är också en typisk Kerala-frukost: idli, en lite tjockare boll som görs av samma ris- och linsmjölblandning som dosan ovan. Idlin ångas dock. I den här är det russin, cashewnötter och så lite socker. En sådan här söt variant äts med fördel som den är men de osötade doppas i grönsaksgrytan sambar eller någon curryvariant eftersom idlisarna inte smakar så mycket i sig.

När vi hade ätit för många dosas och kände för något sött till frukost fanns oftast bananpannkakor på efterrättsmenyn men de funkar ju lika bra på morgonen! Och sällan har en fruktsallad smakat så gott...


Inga kommentarer: