13 januari 2009

Citronfräsch fiskgratäng med dill

Hittade det här receptet via utmärkta Kardemumma som i sin tur hänvisar till ett Coop-recept. I originalreceptet ingår rotselleri men det gillar inte jag så det hoppade jag raskt över. Dessutom hade vi inte några ägg hemma men det gick bra att göra rotfruktsmos utan, i med lite grädde istället. Citronklyftorna som trycks i innan gräddning ger en fräsch smak på gratängen men skär dem tunt. Använd bara några stycken (dvs. inte lika många som jag), annars kan det lätt bli en lite besk smak!


Fiskgratäng med rotfruktsmos
(3-4 port)

400 g sejfilé, tinad
1 1/2 dl crème fraiche
1/2 paket fryst dill
salt, peppar
1/2 citron i tunna klyftor

600 g potatis
2 stora morötter
2 palsternackor
salt, peppar
1 dl matlagningsgrädde (eller 1 ägg)

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Mosa grovt med en gaffel och rör i grädden. Smaksätt med salt och peppar. Lägg sejfiléblocket i mitten på en ugnsfast form. Salta. Klicka ut moset runt fisken. Blanda crème fraiche med dill och kryddor. Lägg crème fraicheblandningen ovanpå fisken. Skär en halv citron i tunna klyftor och stick ner i gratängen. Grädda i mitten av ugnen tills fisken är färdig, ca 30 minuter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gott med fisk och man kan göra så mycket gott av just fisk.. synd nog så använder inte så många fisk på sin matsedel.
Det här verkar kanongott.. jag hade en version för någon dag sedan.
Ha de gott/Pialotta

Spralligast sa...

Håller helt med ang. fisk. Faktiskt är det ett sorts nyårslöfte jag har: att äta fisk minst två ggr i veckan (nu blir det oftast bara max en tyvärr.

Chimairan sa...

åh vad gott det såg ut! :)