10 augusti 2008

Valnötsragu med pasta

Regnet piskar mot rutorna idag. Tror att det har varit uppehåll i max en halvtimme. Tur att vi har stora röjarhelgen då - den perfekta ursäkten att vara inomhus precis hela tiden! Med det hårda arbetet vi faktiskt har utfört, i kombination med det ruskiga vädret, passar en mustig ragu perfekt till middag.

Jag hittade det här receptet på en schweizisk blogg via någon annan (visst är det kul hur man hittar grejer och sidor?) och har väl följt det någotsånär. Det roliga med den här grytan är att man använder hela köttbitar (jag tog fläskgrytbitar men egentligen ska det nog vara fläskbog, fläskkarré går också bra) som får sjuda länge. Därefter hackar man dem till en slags grov färs och lägger tillbaka i grytan. Köttet blir otroligt mört! Med lite rostade valnötter och parmesan ovanpå blir det en härlig middag, lite som en lyxig köttfärssås (fast godare...)!

Fläsk- och valnötsragu med pasta
(4 port)

Olja till stekning
1 stor gul lök
1 kanelstång
2 lagerblad
400-500 g fläskgrytbitar (eller fläskbog eller fläskkarré)
1 glas (ca 2 dl) rött vin
400 g finkrossade tomater med chili (eller passerade tomater)
1 msk ox- eller kalvfond, gärna med rödvin
100 g valnötskärnor

Pasta till 4 port (gärna papardelle eller tagliatelle)
Parmesan

Finhacka löken. Skär köttet i ca 2 1/2 cm stora bitar utan att ta bort ev. fett. Hetta upp 2 msk olja i en stekgryta eller stor djup stekpanna och fräs lök, kanelstång och lagerblad i några minuter. Tillsätt köttet och låt det brynas under omrörning. Häll i rödvinet och rör om. Häll i de krossade tomaterna och oxfonden. Sänk värmen och täck grytan. Låt sjuda 1 timme, rör om då och då. Ta därefter upp köttbitarna och hacka dem till en grov färs. Lägg tillbaka i grytan och låt stå på svag värme medan du kokar pastan. Om så behövs, späd grytan med lite vatten. Rosta valnötterna i en torr stekpanna i några minuter utan att bränna dem. Hacka valnötterna fint. Servera grytan i en djup tallrik med pasta. Strö valnötterna och riv parmesan ovanpå.

Inga kommentarer: