Jag gillar äpplen så jag har anpassat receptet lite med mer äpple och mindre smet men det blir ändå en fullstor kaka, lagom till en kransform. Använd gärna fasta äpplen så håller tärningarna formen när de steks.

Äppelkaka med calvados
3 äpplen (helst smakrika svenska såklart!)
2 msk smör
2 msk strösocker
3 msk calvados
2 st ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
90 g smör, smält
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en sockerkaksform, gärna en kransform, som rymmer ca 1 1/2 liter. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek äppelbitarna i smör i en stekpanna på svag värme så att de mjuknar. Häll på socker och calvados. Låt det fräsa någon minut till och ta det från plattan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner äpplena med calvadossåsen, mjölblandningen och det smälta smöret i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Känn med sticka. Låt kakan svalna innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar