29 augusti 2008

Plommonclafoutis

Clafoutis är en klassisk fransk fruktefterrätt som väl mest liknar en paj utan pajskal eller varför inte en fruktfylld ugnspannkaka. Vanligtvis brukar fyllningen bestå av körsbär men det funkar bra med andra frukter som plommon, aprikoser och äpplen. (Överkurs är att pajen då kallas för flognarde... tack Wikipedia).

Det går hur snabbt och enkelt som helst att göra en clafoutis! Den funkar dagen efter kylskåpskall men är absolut godast nybakad. Observera att bilden är tagen efter en natt i kylskåp och verkligen inte gör pajen rättvisa eftersom allt "fluff" har lagt sig! Och just det, jag tog plommon som fyllning - även om bilden visar viss likhet med en ugnspannkaka med bacon.


Plommonclafoutis
(4-6 port)

500 g färska plommon (eller motsvarande mängd annan frukt)
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
4 ägg, lätt vispade
2 1/2 dl mjölk
25 g smält smör
florsocker att pudra över

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en grund pajform, 23 cm i diameter, med smält smör. Kärna ur plommonen och bred ut dem i pajformen i ett lager. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ägg, mjölk och smör och vispa i det i mjölblandningen lite i taget. Vispa tills smeten är slät och utan klumpar. Häll smeten över plommonen och grädda i 30-35 minuter. Smeten ska ha höjt sig och fått fin färg. Ta ut ur ugnen och pudra med florsocker. Servera genast.

Inga kommentarer: