31 augusti 2008

Daring Bakers: Chocolate Éclairs

Augusti månads utmaning för Daring Bakers är Pierre Hermés chocolate éclairs. Det delikata lilla bakverket består av en avlång petit-chou som fylls med en kräm och toppas med en glasyr. Det ovanliga med petit-chou-degen är att den kokas ihop. Sedan spritsas små rundlar eller korvar ut på plåt. Vid gräddning puffar de små deghögarna upp sig rejält och kan därför skäras itu och fyllas. De håller formen bra så länge de inte är fyllda.

Jag tror att senaste (och enda?) gången jag gjorde petit-chou var under en bakintensiv period under mellanstadiet. Jag och bästisen bakade, bakade och bakade ännu mer varje eftermiddag efter skolan. En dag hade stackars mamma inte hunnit köpa hem mer ingredienser i det tömda köket men vi lyckades rota fram mjöl och smör. Efter en snabb genomläsning av Vår kokbok insåg vi att petit-chou skulle vi nog kunna få ihop. Så vi rörde, rörde och rörde i den varma smeten. Och visst, det blev superfina petit-chou! Såklart!

Den här gången var jag, som vanligt när det gäller Daring Bakers, lite mer förberedd. Månadens värdar hade tagit fram ett långt recept av Pierre Hermé, en guru i bakvärlden. En chocolate éclair enligt monsieur Hermé ska fyllas med en chokladkräm och toppas med en chokladglasyr. Värdarna gav dock oss lite utrymme för egen smak och krävde endast ett chokladelement i bakelsen. Jag valde att fylla mina små luringar med en vaniljkryddad grädde men använde receptets chokladglasyr. Resultatet syns på bilden nedan.

Jag gjorde också några små minisar som nog inte är mer än 2 cm i diameter. De var alldeles lagom som efterrätt. Då förstår ni hur mäktiga de här bakelserna är!


Sammantaget var det här en rolig utmaning. Själva bakningen gick smärtfritt men för mig är det sannerligen tålamodsprövande att pilla med små bakelser vilket gör det till en nyttig övning. Däremot var bakelserna lite för mäktiga för mig så jag vet inte om jag kommer att göra om dem inom en snar framtid. För att se hur alla andra Daring Bakers fixade till sina chocolate éclairs, kolla länkarna på Daring Bakers blogroll. Hela receptet finns hos månadens värd Meeta.

What a fun challenge! I haven't made éclairs in what seems like forever so it was nice to make them again. I decided to use the chocolate glaze and fill the éclairs with a vanilla-infused whipped cream. They tasted great, although they were a bit too filling for my taste. The chocolate glaze was simply divine! I can totally see myself using it as a rich sauce with ice cream. Thanks Meeta and Tony for the challenge!

1 kommentar:

ingegerd sa...

de ser verkligen smaskiga ut!!=)