12 augusti 2008

Örtrisotto med vitlöksstekta champinjoner

Jag gillar Arlas receptsida. Även om jag absolut inte använder mjölkprodukter i all mat jag lagar finns det en hel del recept att botanisera bland där, till exempel den här risotton med vitlöksstekt svamp. Egentligen är rätten ju så enkel att inget recept behövs. Ibland är det helt enkelt bara lite inspiration till middagsmaten som saknas!

Örtrisotto med vitlöksstekta champinjoner
(2-3 port)

1 msk olivolja
2 dl avorioris
4 dl grönsaksbuljong (1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk grönsaksfond)
3 msk crème fraiche franska örter (t ex ICA:s variant)
1/2 dl hackad bladpersilja
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
salt, peppar

Fräs riset i olivoljan i en tjockbottnad kastrull i ett par minuter. Häll i lite av buljongen och låt koka in under omrörning. Fortsätt att hälla i buljongen lite i taget och rör om då och då. Det borde ta ca 18 minuter för riset att bli mjukt. Om det behövs mot slutet så späd med lite kokande vatten. Ta av från värmen och rör ner crème fraichen och den hackade persiljan. Smaka av med salt och peppar. Dela champinjonerna i klyftor och stek i smör med pressad vitlök. Servera genast!

Inga kommentarer: