23 augusti 2008

Kokosmjölkscurry med många möjligheter

Ursprunget till det här kokosmjölksreceptet tror jag kommer från Anna Bergenström, då under titeln Indisk förvandlingscurry. Poängen är nämligen, liksom med så många andra currybaser, att det är lätt att variera vad som läggs i. Jag brukar ta tärnad kyckling (gärna kycklinglårfilé) tillsammans med ett urval grönsaker, t ex zucchini, blomkål, paprika och morötter. Vill man ha rätten helt vegetarisk är det gott att lägga i ett par tärnade potatisar också.

Vad gäller själva grytbasen har jag för mig att det i originalreceptet användes matlagningsgrädde. Jag brukar ta kokosmjölk eftersom jag tycker att det ger mer smak helt enkelt. Kryddningen är såklart otroligt viktig! Smaka av och var beredd på att hälla i mer smaksättning! Många kryddor tappar ju tyvärr snabbt sin smak/styrka när burken eller påsen har öppnats så se nedanstående mängder som en vägledning helt enkelt.



Kokosmjölkscurry med kyckling och grönsaker
(4-6 port)

4 msk rapsolja
2 gula lökar, fint hackade
1 solovitlök eller 3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk riven ingefära
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 1/2 tsk paprikapulver
2 tsk garam masala
1/2 tsk chiliflingor eller chilipulver alt. 1/2 finhackad röd chili
4 dl vatten
5 tomater, finhackade
1 msk flytande honung
2-3 msk grönsaksfond
4 dl kokosmjölk (light går bra)

1/2 blomkålshuvud
1 medelstor zucchini
2 paprikor
2 morötter

Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Lägg i den fint hackade löken och låt den fräsa sakta i ca 5 minuter. Lägg sedan i fint hackad vitlök och riven ingefära och fräs ett par minuter. Tillsätt därefter gurkmeja, spiskummin, paprikapulver, garam masala och chili. Låt allt fräsa ytterligare någon minut och häll på vattnet, kokosmjölken och grönsaksfonden. Lägg till sist i hackade tomater och honung. Låt allt puttra 25 minuter under lock. Smaka av med salt och kryddor.

Skär grönsakerna och kycklingen i tärningar. Lägg dem i currygrytan och låt puttra under lock ca 15 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Smaka av med salt och kryddor igen och servera sedan med ris och gärna lite mango chutney.

Inga kommentarer: