23 augusti 2008

Knaprig müsli med kokos och vanilj

Riktigt knaprig müsli med inslag av nötter och bär är nog något av det bästa jag vet till frukost. Dessutom är det väldigt enkelt att göra själv hemma! Här har jag använt ett ToppForm-recept som bas men blandat hejvilt efter eget smak och tycke. Jag gillar när müslin smakar lite kryddigt, därför hade jag i malen ingefära, kanel, vaniljextrakt och till slut något som nog var en gammal kryddburk från Frankrike som jag tror innehåller muskot, kanel, kryddnejlika och svartpeppar. Boveteflingor finns i Saltå kvarns sortiment och bör hittas i de flesta matvaruaffärer, annars finns alltid hälsokostaffärerna.

Det här receptet är lagom att göra i en långpanna men passa noga så att blandningen inte bränns! Rör om ordentligt ofta, gärna var 5 minut, så blir det knaprigt och gyllenbrunt.


Knaprig kryddig müsli
(10-15 port)

2 msk flytande honung
1 1/2 msk rapsolja
1 1/4 dl vatten
Kryddor: kanel, vanilj, muskot, ingefära... ta i ordentligt!
En liten nypa flingsalt
5 dl havregryn
2 dl boveteflingor
75 g nötter (mandlar, hasselnötter, valnötter), grovhackade
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl russin
1 dl berberisbär eller tranbär (eller t ex torkade aprikoser)

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vattnet och blanda med honung, rapsolja och kryddor. I en stor bunke, blanda övriga ingredienser och häll över vattenblandningen. Rör om ordentligt så att det blir en smulig massa. Häll i en långpanna (gärna med bakplåtspapper i botten) och sätt i mitten av ugnen. Rosta i ca 20-30 minuter. Rör om ca var 5-7 minut och försök att ha sönder de största grynklumparna. Vakta noga mot slutet så att müslin inte blir bränd. Låt svalna och blanda därefter i russin och bär. Häll i en tätslutande burk. Njut varje frukost!

1 kommentar:

Anonym sa...

mums! ser jättegott ut! =)