24 augusti 2008

Kladdiga chokladmuffins med pinjenötter

De här ljuvliga kladdiga chokladmuffinsarna är supergoda både ljumma och kylskåpskalla. Får de bara svalna lite efter gräddning är de hur kladdiga som helst och mycket smarriga med en klick glass. Efter en natt i kylen (i sina formar) är de mer hanterbara och går att äta direkt i handen.

Jag utgår från ett Leilarecept men har lagt till pinjenötter för att få lite extra knaprighet. Det är också kul att strö lite krossade chiliflingor över några av kakorna för att de ska smaka precis lagom kryddigt (se kakan i mitten på bilden nedan). Dessutom brukar jag göra mina i minimuffinsformar som är ungefär hälften så stora som vanliga muffinsformar. En liten sådan lurvel är perfekt munsbitsstorlek.



Kladdkakemuffins med pinjenötter
(12 normalstora muffins)

2 ägg
2 dl råströsocker eller vanligt strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl ljus sirap (blanda gärna ljus och mörk sirap)
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad (70 %)
1 dl pinjenötter

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret och blanda med äggsmeten. Rör i sirapen. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner i smeten. Smält chokladen över vattenbad och blanda med smeten. Rör i pinjenötterna. Ställ ut muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt - fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. De ska vara kladdiga när de tas ut! Servera antingen ljumma eller kylskåpskalla, gärna med en klick vaniljglass eller grädde.

Inga kommentarer: