05 augusti 2008

Kokos- och currydoftande kikärtssoppa

Med det usla vädret just nu känns det faktiskt inte konstigt att göra en soppa som kan uppfattas som vintrig i början på augusti... Soppan kombinerar hetta från curry och chiliflingor med kokosmjölkens mildhet. Spenaten gör att soppan känns matigare och lite nyttigare! Jag använde kokosmjölk light och det funkade bra.

Kokos- och currydoftande kikärtssoppa
(4 port)

2 msk olivolja
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry (+ ev mer efter smak och currypulvrets styrka)
1/2 tsk chilipulver (alltså inte superstarkt)
1 msk svarta senapsfrön
1 tsk gurkmeja
1 burk (400 ml) kokosmjölk (light går bra)
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar (à 400 g) kikärter
200 g fryst bladspenat, tinad

Finhacka rödlök och vitlök. Fräs på svag värme i lite olivolja i ca 5 minuter. Löken ska bli genomskinlig och mjuk. Tillsätt kryddorna och fräs under omrörning ca 2 minuter. Låt kikärterna rinna av i durkslag efter att ha sköljt dem med kallt vatten. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärning och kikärter till lökröran. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt sjuda ca 10 minuter. Tillsätt spenaten och låt allt bli genomvarmt. Smaka av, ev kan mer curry, salt, kanske lite ingefära behövas. Servera med bröd, gärna naanbröd.

4 kommentarer:

Lisa sa...

vad roligt att du också bor i lund! och vad tråkigt att jag har en (i övrigt väldigt bra) sambo som inte tycker att soppa är "riktig mat"... Det ser hemskt gott ut!

Spralligast sa...

Hihi, förstår precis vad du menar! Min käre man tycker att kött är en nödvändighet i varje måltid, det gör inte jag... Ett tips är att göra en morotssoppa med chorizochips - den kombinationen brukar även "soppogillare" gilla!

fruktsallad sa...

Den verkar underbart god! Jag kopierar och ska definitivt testa!

lina sa...

Soppan låter helt underbart god! Är en riktig soppälskare och ser fram emot kyliga höstkvällar med värmande soppor!