25 juli 2008

Fetaostfylld köttfärslimpa

När man har tröttnat på köttbullar men är sugen på köttfärs - gör köttfärslimpa! Med en bra grundsmet går fyllningen att variera i det oändliga. Här blandade jag i finhackad persilja i smeten (tillsammans med basics som vitlök och kryddor) och fyllde limpan med fetaost. Den fick sedan gräddas i en tomatsås och resultatet blev en mycket saftig limpa som serverades tillsammans med pasta.


Fetaostfylld köttfärslimpa
(4 port)

350 g nöt- eller blandfärs
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
1 knippe persilja, krus- eller bladvarianten
1 ägg
100-150 g fetaost
olja till stekning
1 burk krossade tomater
1/2 chili, urkärnad
1 gul lök
salt, peppar, honung
1 buljongtärning, gärna typ basilika & timjan

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färsen med pressad vitlök, peppar, finhackad persilja och ägget till en slät massa. Salta lite men tänk på att fetaosten som tillkommer också ger sälta. Finhacka löken och chilin. Fräs i lite olja i en panna och tillsätt de krossade tomaterna, buljongtärningen och en gnutta honung. Krydda med peppar samt gärna några örtkryddor. Låt tomatsåsen puttra under lock medan du gör klart köttfärslimpan.

Tryck ut färsen till en rektangulär platta på en bakplåtspappersklädd yta, t ex en plåt. Skär fetaosten i tunna stavar och lägg ut ungefär hälften några centimeter från kanten på färsplattan. Börja rulla ihop färsen från det hållet precis som en rulltårta, använd gärna bakplåtspappret som hjälp i rullningen. När du har rullat ihop ungefär halva färsen, lägg ut resten av fetaosten och rulla klart limpan. Tryck ihop kanterna på köttfärslimpan så att fetaosten inte kikar ut. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och bryn limpan runtom. Flytta limpan till en ugnsfast form som är ungefär lika lång som limpan och häll tomatsåsen över. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills köttfärslimpan är klar inuti! Servera t ex med haricots verts och pasta.

2 kommentarer:

fruktsallad sa...

Åh, det ser jättegott ut! Ska sparas och testas! :)

Anna B sa...

Görs ofta här hemma o makens leende är inte att leka med när detta serveras :)