Hur som helst, maten inhandlades och kokboken invigdes med en enkel spaghetti alla puttanesca. (Vill ni veta historiken bakom rätten, läs här!) Jag gjorde såklart lite ändringar i receptet under tiden och det är min variant som syns nedan. Resultatet blev en helt godkänd pastarätt, även för en inbiten oliv- och kaprisogillare! (Kanske hjälpte det lite att jag använde milda soltorkade oliver... rekommenderas!)
Spaghetti alla Puttanesca
(3 port)
200 g spaghetti
salt
2 msk olivolja
1 rejäl vitlöksklyfta
1 peperoncini (alltså en torkad chili)
1/2 dl oliver (gärna soltorkade)
2 msk kapris, avrunna
1 burk hela tomater
1 skvätt balsamvinäger
1 liten klick flytande honung
några kvistar persilja
parmesan till servering
Skiva vitlöksklyftan fint. Kärna ur oliverna och skär dem i kvartar. Sätt på pastavattnet i en stor kastrull. Medan det kokar upp, hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Fräs vitlök och peperoncinin i oljan i någon minut. Tillsätt oliver, kapris och tomaterna. Låt puttra på medelstark värme medan du kokar spaghettin, den ska vara al dente. Smaka av tomatröran med balsamvinäger, honung och salt. Låt pastan rinna av och blanda sedan i den i tomatpannan. Rör runt lite och strö därefter persilja över. Servera genast med parmesan att riva över tallrikarna.
3 kommentarer:
Nu blev jag hungrig! :D
Hallå, vilken trevlig blogg du har! Den här pastarätten var jag också på att testa, såg receptet i Bar Italia. Nu är jag inte så förtjust i sardeller eller kapris även om jag tror att det gör sej bra i den här rätten, så jag fegade och körde ett annat pastarecept med bacon! Men efter att sett din inspirerande bild tror jag att jag måste göra den någon dag i alla fall! =)
Eva - hihi, går snabbt och lätt att göra också!
Hanna - tack! Hur är Bar Italia? Något du rekommenderar?
Skicka en kommentar