24 juni 2008

Spaghetti alla puttanesca

Ibland förvånar jag faktiskt mig själv! Efter att ha skrivit en snabb handlingslista i bilen på vägen till mataffären (nej, jag körde inte...) insåg jag att både "kapris" och "sardeller" stod på listan... Hur kan det komma sig? Kapris, sardeller och för den delen oliver är saker som jag hittills har skytt som pesten. Så varför denna helomvändning? Jo, boken jag utgick ifrån när jag gjorde listan var Johanna Westmans Hemma hos Johanna, full med italienska recept. Jag är nog lite väl insnöad på italiensk mat just nu...

Hur som helst, maten inhandlades och kokboken invigdes med en enkel spaghetti alla puttanesca. (Vill ni veta historiken bakom rätten, läs här!) Jag gjorde såklart lite ändringar i receptet under tiden och det är min variant som syns nedan. Resultatet blev en helt godkänd pastarätt, även för en inbiten oliv- och kaprisogillare! (Kanske hjälpte det lite att jag använde milda soltorkade oliver... rekommenderas!)

Spaghetti alla Puttanesca
(3 port)

200 g spaghetti
salt

2 msk olivolja
1 rejäl vitlöksklyfta
1 peperoncini (alltså en torkad chili)
1/2 dl oliver (gärna soltorkade)
2 msk kapris, avrunna
1 burk hela tomater
1 skvätt balsamvinäger
1 liten klick flytande honung
några kvistar persilja
parmesan till servering

Skiva vitlöksklyftan fint. Kärna ur oliverna och skär dem i kvartar. Sätt på pastavattnet i en stor kastrull. Medan det kokar upp, hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Fräs vitlök och peperoncinin i oljan i någon minut. Tillsätt oliver, kapris och tomaterna. Låt puttra på medelstark värme medan du kokar spaghettin, den ska vara al dente. Smaka av tomatröran med balsamvinäger, honung och salt. Låt pastan rinna av och blanda sedan i den i tomatpannan. Rör runt lite och strö därefter persilja över. Servera genast med parmesan att riva över tallrikarna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu blev jag hungrig! :D

Hanna sa...

Hallå, vilken trevlig blogg du har! Den här pastarätten var jag också på att testa, såg receptet i Bar Italia. Nu är jag inte så förtjust i sardeller eller kapris även om jag tror att det gör sej bra i den här rätten, så jag fegade och körde ett annat pastarecept med bacon! Men efter att sett din inspirerande bild tror jag att jag måste göra den någon dag i alla fall! =)

Spralligast sa...

Eva - hihi, går snabbt och lätt att göra också!

Hanna - tack! Hur är Bar Italia? Något du rekommenderar?