03 april 2008

Soppgryta med kikärtor och berberi

Visst visst, våren är kanske här men hittills är jag inte övertygad. Det är kallt att cykla till jobbet på morgonen, kallt att cykla hem. Då är det skönt med en varm soppgryta med rejält sting från starka etiopiska kryddblandningen berberi. Har man ingen berberi hemma, gör en själv (men då krävs en fullproppad kryddhylla) eller använd helt enkelt chili. Finhackade torkade aprikoser ger lite extra sötma till grytan.

Soppgryta med kikärtor och berberi
(2-3 port med bröd till)

1 stor gul lök
1/2 zucchini
smör/olja till stekning
4-5 torkade aprikoser
3/4 grönsaksbuljongtärning
1 krm berberi eller mer efter smak
1 tsk spiskummin
1 tetra/burk kikärter, avrunna
1 burk hela tomater
2 dl vatten
1 dl crème fraiche

Hacka löken och zucchinin, fräs i smöret/oljan i en gryta. Finhacka under tiden aprikoserna och tillsätt tillsammans med grönsaksbuljongtärningen, berberikryddan och kikärterna. Häll i tomaterna och 2 dl vatten. Koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick crème fraiche och bröd.

Inga kommentarer: