08 april 2008

Raita med gurka och mynta

En yoghurtsås - raita - med mynta, gurka och lite annat smått och gott är den avslutande touchen på varje indiskinspirerad måltid. För övrigt kan man lägga i lite pressad vitlök och får då en smarrig tzatziki som passar alldeles utmärkt till t ex grillspett med lamm - en grekisk måltid helt plötsligt. Se bild på såsen två inlägg ner.

Raita med gurka och mynta

1/2 tsk spiskumminfrön (eller malen spiskummin)
6 dl naturell yoghurt
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk salt, ev mer efter smak
1 dl myntablad, grovhackade
1 medelstor gurka (ca 300 g)

Riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Strö över lite salt och låt stå ca 15 minuter. Hetta upp en stekpanna (utan fett) och rosta spiskumminfröna tills det börjar poppa i dem. Låt fröna svalna och mortla dem sedan (alternativt använd färdigmalen spiskummin). Krama ur gurkan och blanda med övriga ingredienser i en skål. Täck med plast och låt stå i kylen några timmar, helst över natten. Servera till alla typer av indiska rätter.

Inga kommentarer: