Allt mat jag lagar gillar jag faktiskt inte. Polenta är ett utmärkt exempel på något som i receptet lät gott (krämig, mild smak, perfekt som tillbehör...) men som i verkligheten blev någon slags gul smaklös mannagrynsgröt. Hur som helst, efter ett tillagningsförsök fanns det ju kvar alldeles för mycket polenta i paketet. Dumt att slänga. Därför blev det, efter inspiration från en amerikansk vegansida, en polentalasagne med chorizos (nej, de var inte med i veganreceptet...). Vet ni vad? Jag gillar polentan mycket mer så här, i tunna skivor och "uppstekt". Funkar faktiskt alldeles utmärkt och lasagnen var ännu godare dag 2.
-- bild kommer när Blogger vill låta mig ladda upp bilder igen... --
Polentalasagne med chorizos
(4-5 port)
2 dl polenta
salt
smör/olja till stekning
1/2 medelstor squash
1 röd paprika
1 purjolök
1 gul lök
200 g champinjoner
2 smakrika korvar, gärna chorizos
1 paket krossade/passerade tomater, gärna med smaksättning typ chili
150 g riven ost
Koka polentan enligt anvisningarna på förpackningen, tar ca 5 minuter. Häll ut i en vattensköljd liten långpanna så att det blir ett ca 1 cm tjockt lager med polenta. Släta ut med en stekspade. Låt svalna så att polentan stelnar. Hacka squash, paprika, purjolök, gul lök och champinjoner grovt. Skär korvarna i smala halvmånar. Fräs i lite smör/olja några minuter, tillsätt därefter korven och de krossade tomaterna. Låt koka ca 5-10 minuter. Skär polentan i ca 3-4 cm breda strimlor och täck bottnen av en ugnsfast form (polentan ska räcka till två lager så anpassa storleken på formen efter det). Häll på hälften av grönsaksröran och lägg därefter på ytterligare ett lager polenta. Bred resten av grönsaksröran ovanpå och täck med riven ost. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar