01 april 2008

Filodegspiroger med alternativa fyllningar

Att jobba med filodeg kräver både noggrannhet och snabbhet. Noggrannheten behövs för att degen lätt går sönder om man inte är superförsiktig när man pillar isär degarken. Snabbheten är nödvändig för att degarken snabbt torkar ut. Lägg en fuktig kökshandduk eller lite fuktat hushållspapper ovanpå de ark du inte använder för tillfället. Pensla pirogerna efterhand med uppvispat ägg eller smör så håller de sig fina till gräddning.

Detta sagt så är ett paket filodeg i frysen ett bra sätt att relativt snabbt få ihop små piroger eller pajknyten. Fyllningen kan bestå av precis vad som helst, både sött och salt. Den här gången gjorde jag piroger med två fyllningar: en är baserad på kyckling, en är vegetarisk bestående av främst sötpotatis och kikärter. Serverade dem med ett urval av såser: mango chutney, sweetchilisås, hot chilisås... (ja, lite skåprensning pågår allt!). Gör en fyllning, gör båda - välj själv!

Filodegspiroger med två fyllningar
(antalet beror helt på hur stora/små du gör pirogerna men det räcker till 3-4 port)

1 paket filodeg, upptinat
1 ägg

Kycklingfyllning:
smör/olja till stekning
1 kycklingfilé
1/2 rödlök
1/2 röd paprika
1/2 grön chili
1 vitlöksklyfta
1 dl stark ost, riven
färska örter, t ex basilika eller koriander
salt, peppar

Skär kycklingfilén i små bitar. Tärna rödlöken och paprikan och hacka chilin och vitlöken. Stek kycklingfilén i lite smör, tillsätt rödlök, paprika, chili och vitlök när kycklingen är genomstekt. Ta Fräs ytterligare några minuter. Ta av från värmen och rör ner osten och hackade färska örter.

Sötpotatis- och kikärtsfyllning:
400 g sötpotatis, skalad
1 burk/tetra kikärter, avrunna
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 grön chili
1 morot
1/2 röd paprika
kryddor: koriander, spiskummin, paprikapulver, chilipulver, en gnutta kanel, en gnutta ingefära
1 dl färsk koriander, finhackad

Skala och hacka sötpotatisen, koka i ca 10 minuter. Låt rinna av och lägg över i en skål. Tillsätt kikärterna och mosa med exempelvis stavmixer till ett grovt mos. Hacka rödlök, vitlök, chili, morötter och paprika och fräs i en stekpanna i några minuter. Krydda moset med ovan nämnda kryddor efter egen smak (ca 1 tsk av koriander, spiskummin och paprikapulver, mycket mindre av chilipulver, kanel och ingefära) samt salt och peppar.

Pirogerna:
Sätt ugnen på 200 grader. Separera filodegsarken försiktigt och dela varje ark i två delar. Lägg en klick av någon fyllning och pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik ihop till paket - t ex fyrkantigt eller triangel. Flytta pirogen till bakplåtspappersklädd plåt och pensla ovansidan med uppvispat ägg. När alla piroger är färdiga, grädda i ca 10 minuter. Servera tillsammans med någon eller några goda såser.

Inga kommentarer: