30 mars 2008

Vietnamesiska dumplings i buljong

Lika bra att fortsätta med de härliga maträtterna ur Lejlas guldkant på vardagen - en kokbok som verkligen rekommenderas om det har undgått någon. Fixade till fläskdumplings i buljong ur det vietnamesiska kapitlet - helt enkelt små köttbullar som kokas i en smakrik buljong och serveras tillsammans med äggnudlar och diverse tillbehör. Lejla skriver faktiskt att de är supergoda och det tycker jag är en bra beskrivning! Buljongen är precis lagom i smaken och tillbehör som rostad lök, hackad mynta och ev. jordnötter lyfter hela rätten. Ändrade om lite i ingredienserna såklart men i princip är det Lejlas recept nedan...

Fläskdumplings i buljong
(4 port)

350 g blandfärs (eller fläskfärs)
2 vitlöksklyftor eller 1/2 solovitlök
2 msk sweet chilisås
1 msk fisksås
1 liten purjolök eller 3 salladslökar
chilisalt eller salt och svartpeppar

Buljongen:
1 1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
4 msk japansk soja (dvs. ljus soja)
ca 3 cm färsk ingefära
saft av 1/2 lime

Tillbehör:
200 g äggnudlar (torr vikt, dvs. 2/3 paket)
färsk mynta
färsk koriander
jordnötter
rostad lök

Koka äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av. Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, sweet chilisås, fisksås, finhackad purjo- eller salladslök och ev. lite chilisalt eller liknande. I en stor kastrull, koka upp vatten, hönsbuljongtärningar, soja, fisksås, skalad skivad ingefära och limesaft. Stäng av värmen medan du rullar små köttbullar av färsen. Lägg dem i den heta buljongen. Koka upp buljongen igen och låt koka tills bullarna flyter upp. Kolla att de är genomkokta, låt dem annars koka några minuter till. Lägg nudlarna i botten på fyra tallrikar. Fördela buljong och köttbullar ovanpå. Strö över hackad mynta, ev koriander och slutligen jordnötter och rostad lök. Servera genast!

Inga kommentarer: