02 mars 2008

Valnötsbröd

Ett impulsköp på bokrean var Nötter - 100 recept med nyttiga nötter av Maria Fredin Skoog. Gillar nötter och gillade bokens upplägg med recept och fakta kring olika nötsorter. För övrigt har boken en liberal tolkning till begreppet "nötter" eftersom det raskt framgår att mandel, kokosnöt och jordnöt inte alls är nötsorter men de får ändå finnas med i recepten. Goda råd ges också - t ex bör ju i princip alla nötsorter (inkl. mandel...) förvaras i kylskåp men hur ofta sker det?

Jag testade raskt att baka valnötsbaguetter, ett recept med få ingredienser men lång jäsningstid (2 timmar). Ingen knådning överhuvudtaget. Med den minimala arbetsinsatsen i åtanke får de här bröden klart godkänt!

Psst. Det står "2 tsk havssalt" i receptet - använd flingsalt! Finmalet havssalt blir nog för salt faktiskt.

Valnötsbröd
(2 bröd)

5 dl vatten
10 g jäst (dvs 1/5 av ett vanligt paket)
2 tsk havssalt (flingsalt)
2 msk olivolja
ca 11 dl dinkelmjöl
100 g valnötter, grovhackade

Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt och olivolja. Arbeta i mjölet varvat med valnötterna. Eftersom det är dinkelmjöl ska degen vara ganska lös. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Ös ut degen på ett bakplåtspapper eller på ett bakbord. Dela i två delar med en degskrapa eller kniv och forma försiktigt till två avlånga bröd. Överkurs är att vrida degstyckena ungefär som man vrider tvätt. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och strö lite mjöl över. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 150 grader och grädda 20 minuter till. Låt bröden svalna under bakduk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan intyga att valnötsbröden smakade alldeles utmärkt till frukost. Tack för en trevlig övernattning med lysande smakprov på den kokkonst som tillämpas i Lund. Inser att det var väl värt röran och den brist på stapelvaror i skåpen som uppstod när du och Jessika härjade i köket på eftermiddagarna åren runt 1990.
mamma