03 mars 2008

Lakrits- och hallonkaka

I härliga Lakrits, mint och choklad av Elisabeth Johansson (japp, ännu ett bokreafynd, 99:- hos Bokus) hittade jag receptet på lakrits- och hallonkaka. Egentligen är det väl en vanlig sockerkaka med hallon, dock med den extra ingrediensen Kick lakrits/citron (Käck har tydligen bytt namn till Kick). Enligt boken kan kakan serveras med grädde eller vaniljglass men enligt mig funkar den precis lika bra på egen hand! Låt svalna innan servering, annars flyter lakritsen ut.

Kakan innan gräddning

Lakrits- och hallonkaka
(ca 12 bitar)

3 ägg
3 2/3 dl socker
125 g smör
3 3/4 dl vetemjöl
Finrivet skal av 1 citron
1 msk socker
1/2 msk maizena
2 dl hallon, gärna frysta
4 Kick lakrits citron

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl och citronskal och rör om. Blanda socker och maizena i en liten skål och vänd ner hallonen. Rör om försiktigt så att hallonen täcks. Häll smeten i formen. Strö hallonen över. Klipp Kick-arna i mindre bitar och strö även dem över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna.

3 kommentarer:

Lisa sa...

Lakritsälskaren i mig hajade till när jag såg receptet. Spännande med kombinationen hallon och lakrits!

Härlig inspirerande blogg!

Anonym sa...

Lakrits och hallonkaka, så spännande det låter. Hur smakade resultatet?

Spralligast sa...

Lisa - Gillar du lakrits rekommenderar jag verkligen boken Lakrits, mint och choklad. Många härliga recept. En del av dem lär ju hamna här också... Och tack!

Maja - God kaka men lakritsen smakade förvånansvärt lite. Gillade dock brytningen mellan den söta kakan, de syrliga hallonen och så lakritsen!