30 mars 2008

Perfect Party Cake - eller en skidbacke?

Har ni hört suset i matbloggsvärlden idag? Daring Bakers lägger ut sin marsutmaning och för första gången är lilla jag med! Daring Bakers är en samling matbloggare (främst utländska faktiskt) som alla bakar samma recept och delar med sig av sina erfarenheter på samma datum. Läs mer och kolla blogrollen här!

Utmaningen för mars är en kaka av den amerikanska bakgurun Dorie Greenspan. (Dorie är för övrigt en älskad figur - det finns en annan bloggargrupp som varje tisdag bakar ett recept ur en av hennes böcker - Tuesdays with Dorie.) Jag som gillar att baka söta saker är glad att jag hoppade på den här månaden eftersom februariutmaningen var ett franskbröd som tydligen tog uppemot åtta timmar att baka... Hur som helst, en tårtliknande kaka skulle produceras i mars: Dorie's Perfect Party Cake.

Kakan innehåller två "element" som är främmande för mig: dels är den i lager, dels består toppingen av smörkräm. Men tjusningen med Daring Bakers är ju att testa sina gränser och visst, testad blev jag.

Bilden nedan är innan garnering med hallon. Ni får helt enkelt tänka er hur mycket sötare kakan blev! Körde på lite vintertema med snövit kokos och en inte lika snövit smörkräm, och den sluttande kanten liknar ju faktiskt en skidbacke...

Dorie's Perfect Party Cake

Kakan:
4 3/4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
3 dl mjölk
4 stora äggvitor
3 1/2 dl socker
2 tsk rivet citronskal
125 g smör, rumsvarmt
1/2 tsk citronextrakt (eller lika mycket pressad citron)

Smörkrämen:
2 1/2 dl socker
4 stora äggvitor
350 g smör
1/2 dl färskpressad citron (från 2 citroner)
1 tsk vaniljextrakt

Fyllning:
1 1/2 dl hallonsylt
2 1/2 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 190 grader. Smörj två runda formar, ca 22 cm i diameter, och täck botten på varje form med bakplåtspapper.

Gör kakan: Blanda mjöl, bakpulver och salt. I en separat skål, vispa ihop mjölk och äggvitorna. I ytterligare en skål, blanda socker och citronskal och "mixa" med fingrarna. Tillsätt smöret till citronsockret och vispa i ca 3 minuter eller tills smöret/sockret är fluffigt. Tillsätt därefter under omrörning citronextraktet/citronsaften, sedan 1/3 av mjölblandningen. Fortsätt med hälften av mjölk/äggviteblandningen och sedan hälften av den återstående mjölblandningen. Ha i resten av mjölken/äggvitorna och vispa ordentligt, ha sedan i det sista mjölet. Avsluta med att vispa i två minuter till för att få smeten extra fluffig. Fördela smeten i de två formarna och jämna ut med en stekspade. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter (testa med provsticka). Ta ut ur ugnen och låt svalna i ca 5 minuter. Ta därefter ut kakorna ur formarna och dra av bakplåtspappret. Låt svalna.

Smörkrämen: Häll sockret och äggvitorna i en stor glasskål (eller annan värmesäker skål) och sätt över en kastrull med sjudande vatten. Vispa med elvisp tills äggviteblandningen känns varm. Sockret har då löst sig och det har blivit en vit, glansig kräm. Ta bort skålen från värmen och vispa i ytterligare ca 5 minuter eller tills blandningen har svalnat. Rör i sockret, 100 g i taget, och vispa därefter med elvispen i ytterligare 5-10 minuter. Fortsätt med att under vispning tillsätta citronsaften och slutligen vaniljen.

Sätta ihop kakan: Dela kakorna till vardera två bottnar med en vass taggad kniv. Lägg en botten (med den skurna sidan uppåt) på ett kakfat. Rör sylten mjuk och bred ut 1/3 av den på kakbotten. Täck med 1/4 av smörkrämen. Lägg på en botten till och täck med sylt och smörkräm, upprepa med ytterligare en botten. Du borde nu ha slut på sylt men ha kvar smörkräm. Lägg på den sista bottnen med den skurna sidan nedåt och använd den sista smörkrämen till att täcka kakans topp och sidor. Fördela kokosflingorna över kakan och klappa försiktigt in dem.

Servering: Låt gärna stå några timmar i ett svalt rum (dock inte kylen) men servera kakan rumstempererad. Ska den serveras samma dag går det bra att ersätta sylten med färska bär. Garnera gärna med färska bär också! Kakan kan förvaras i kylen i upp till två dagar och kan även frysas.

Variationer: Testa gärna med olika fyllningar! Gillar man inte smörkräm går det lika bra med sötad vispad grädde som fyllning. Kakbottnarna kan till exempel bakas med kakao istället för citron och då passar kanske en chokladkräm bra som fyllning. Lite allt möjligt funkar alltså!

Kommentarer:
Att kakan ser lite vinglig ut beror på att bottnarna reste sig mer i mitten än på kanterna. Då blir det svårt att balansera dem på varandra. Har läst på andra bloggar att de också hade problem med detta eftersom det i ursprungsreceptet står "cake flour" som är lite lättare än vanligt vetemjöl. Annars är kakan trots många moment ganska enkel att göra och det är nog kul att variera smakerna och garneringen. Jag kan faktiskt inte säga att jag kommer att baka kakan i den här formen igen men däremot ska jag nog testa att göra en chokladversion snart, med chokladmoussefyllning... Mums. Hur som helst, testa gärna receptet och säg själva vad ni tycker!

First DB entry! Made the cake, had the same problems as some other people with the rising (due to not using cake flour) but found the buttercream easy to make! Went with a wintery theme (notice how the cake resembles a ski slope...) but added fresh raspberries when serving the cake. Will try making a chocolate version pretty soon! Overall, liked the cake and am looking forward to future Daring Bakers' challenges!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till utmärkelsen att bli utvald som en av världens Daring Bakers! Nu är det väl bara en tidsfråga innan du får vara med i Let´s Dance. Tina får väl inte ställa upp ett år till, menar jag.
kram
mamma

Miss Ifi sa...

Congratulations on your first Daring Bakers challenge! welcome to the group!

Sheltie Girl sa...

You did a beautiful job on your cake! Welcome to the Daring Bakers!

Natalie @ Gluten A Go Go

Gretchen Noelle sa...

Great job on your first Daring Bakers challenge! Welcome!