08 februari 2008

Thaisoppa med kyckling

Jag har ett antal standardrätter - ni vet de där middagarna som man kan slänga ihop med högerhanden (jag är vänsterhänt ju...) - och en av dem är definitivt en thaiinspirerad kokosmjölksbaserad gryta med allehanda innehåll, vanligtvis kyckling. Som smaksättning brukar jag för enkelhetens skull ha currypastor (grön eller röd) men ikväll ni, ikväll blev det ändring på den saken. Gjorde en gryta från scratch och den blev fantastiskt god! Dessutom så lätt att variera med grönsaker, kyckling/fisk och tillbehör. Med bara kokosmjölk blir det en gryta, ha i lite mer vatten och det blir en soppa. Nu får currypastorna vila i kylskåpet ett tag!


Thaigryta med allehanda godsaker
(4 port)

2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 citrongrässtjälkar, krossade (med t ex en kastrull) och finstrimlade
2 tsk finriven ingefära
1 röd chili, finhackad
smör/olja till stekning
2 kycklingfiléer, strimlade
1 burk kokosmjölk (4 dl)
1 tsk fisksås
ev skal och saft av 1 lime

(Om soppa: tillsätt 4 dl hönsbuljong också tillsammans med kokosmjölken)

Sätt på ris. Fräs lök, vitlök, citrongräs (verkligen finhackat!), ingefära och chili i några minuter. Lägg i kycklingstrimlorna och låt fräsa någon minut. Tillsätt kokosmjölken och koka upp. Låt sjuda tills riset är färdigt! Smaksätt med fisksås och ev. skal och saft av lime om så behövs.

Inga kommentarer: