08 februari 2008

Blåbärsmuffins med smultopping

Hos trevliga Dagmar fanns ett recept på hallonmuffins med smultopping. Dock fanns det inga hallon i frysen men... det fanns blåbär! Raskt blev det 14 härliga muffins med blåbärs- och kardemummasmak och inte minst en smarrig smultopping.

Ett hett tips om man använder muffinsformar i papper är att sätta dem i en metallmuffinsform. Då behåller de formen fint!

Blåbärs- och kardemummamuffins med smultopping
(ca 14-16 st)

125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker eller några droppar vaniljessens
2 ägg
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
200 g frysta blåbär

Smultoppingen:
50 g strösocker
100 g vetemjöl
50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Blanda i äggen, ett i taget. Rör i mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Gör därefter crumblen: mixa med fingrarna ihop mjöl, socker och smör. Ställ åt sidan. Rör ner blåbären i muffinssmeten men undvik att röra för mycket eftersom de lätt ger av sig färg. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smeten och fördela därefter smultoppingen på dem. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Inga kommentarer: