02 februari 2008

Sufflé för fegisar

Sufflé? Smaka på det ordet. För mig låter det lite läskigt faktiskt: inte öppna ugnsluckan, servera på en gång, annars blir det fiasko. Typ. Men men, matmässiga privata utmaningar är till för att antas. Därför kunde jag inte låta bli att testa receptet på Hot lemon curd souffles från Englands matguru (en av dem i alla fall) Delia Smith. Det speciella med de här suffléerna var nämligen att de dels skulle vila några minuter efter gräddning, dels skulle behålla sin form någorlunda i alla fall. Och... resultatet blev en mycket läcker liten efterrätt. Den sötsyrliga lemon curden balanseras av den mjuka marängkrämen... mums helt enkelt!

Delia verkar för övrigt att döma av hemsidan ha snöat in lite på citroner generellt och lemon curd speciellt vilket passar mig utmärkt. Lemon curd är ju något som jag återkommer till med jämna mellanrum, och lemon curden i receptet nedan är nog den enklaste varianten jag gjort (beror nog på maizenan). För ett recept på lemon curd utan maizena, se här.

Suffléer med lemon curd
(4 port)

Lemon curd:
1 ägg
rivet skal och saft från 1 liten citron
40 g strösocker
25 g smör i mindre bitar
1 tsk maizena

Suffléer:
3 ägg
50 g strösocker + 1 msk strösocker
rivet skal och saft från 1 citron

Lemon curden kan förberedas i förväg! Vispa upp ägget i en kastrull, lägg i resten av ingredienserna till curden och vispa ihop dem. Sätt plattan på mellanhög värme och vispa med ballongvisp tills krämen tjocknat, ca 2-3 minuter. Ta av från värmen och fördela krämen i fyra små portionsformar.

När suffléerna ska göras, sätt ugnen på 175 grader. Separera äggvitor och äggulor i varsin skål. Vispa äggvitorna till fast skum och vispa därefter i 1 msk strösocker. Blanda äggulorna med rivet citronskal, citronsaft och resten av strösockret. Ta någon matsked av äggviteblandningen och rör ner i ägguleblandningen. Blanda därefter försiktigt ned äggulorna i äggvitorna men behåll så mycket luft som möjligt. Fördela blandningen i portionsformarna så att de blir toppiga och höga. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills topparna har fått fin gyllene färg. Ta ut och låt vila några minuter så att lemon curden svalnar något. Suffléerna kommer att falla ihop lite. Pudra gärna lite florsocker över och servera.

1 kommentar:

Therese sa...

Hördu det där låter ju jättegott! Något att testa. Är svag för både citron och maräng-skapelser så om jag lyckas bör jag inte bli besviken. kram