03 februari 2008

Fisk med gremolata och fänkål

Inspirerad av ett program för kitchen dummies på BBC Food blev det i lördags fisk till middag. Tog en chansning i fiskdisken och plockade på mig ett paket tilapia. Hade aldrig hört talas om den sortens fisk förut men har läst på lite nu och tydligen är det en odlad fisk (som är godkänd) som finns i både mat- och akvarievariant... Hur som helst, den var fast och fin i köttet och till denna mysteriefisk serverade jag potatismash, fänkål och gremolata. Riktigt gott!

Grillad fisk med grovmosad potatis, fänkål och gremolata
(2 port)

2 filéer av tilapia eller annan fast fisk
1 fänkål
olivolja
salt, peppar
1 ägg
vetemjöl

Potatismash:
400 g potatis
1 msk olivolja
1 purjolök
1 msk färskpressad saft av citron

Gremolata:
1 kruka bladpersilja, finhackad
saft och finrivet skal från 1 citron
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
salt, peppar

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka ca 15 minuter. Under tiden, gör gremolatan genom att blanda persilja, citronskal, citronsaft, finhackade vitlöksklyftor och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Trimma fänkålen och skär i breda strimlor. Grilla i lite smör/olja i en grillpanna några minuter, salta och peppra. Ta upp. Skär fisken i långa filébitar, t ex två per person. Knäck ägget i en tallrik. Häll vetemjöl på en assiett och blanda ner lite salt och peppar. Vänd fiskbitarna i först ägg, sedan vetemjöl. Stek i smör/olja i grillpannan några minuter per sida. Medan fisken steker, gör potatismoset genom att låta potatisen rinna av och därefter grovmosa den med en gaffel. Blanda i strimlad purjolök, olivolja (eller smör/olja) och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. När fisken är genomstekt, servera tillsammans med potatismash, fänkål och gremolata.

Inga kommentarer: