När jag gjorde citronpajen nedan blev det som sagt deg över. Det mesta ligger i frysen men en liten klump blev kvar i kylen, och sedermera till den här lilla pajkakan. Ser ut som en liten calzone faktiskt, eller hur? Gott med en fyllning som är söt, syrlig och kryddig på samma gång med torkade tranbär, apelsinskal och -saft, stjärnanis och kanelstång. Har man ingen pajdeg över funkar det precis lika bra med utkavlade smördegsark!
Pärontarte med vinterkryddor
(2 port)
1 klump pajdeg eller 2 smördegsplattor, utkavlade
1/2 tsk smör
2 päron, i mindre bitar
1/2 stjärnanis
1 kanelstång
1 krm kardemumma, grovkrossad
1/2 dl tranbär (eller russin)
1/2 apelsin - rivet skal och saft
råsocker efter smak
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en tunn platta. Dela i fyra lika stora delar. Lägg två av delarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Värm smöret i en liten kastrull och lägg i päronbitar, kryddor, tranbär/russin, apelsinskal och -saft. Låt sjuda några minuter och smaka sedan av med socker. Låt koka ihop tills den mesta vätskan är borta. Ta upp stjärnanisen och kanelstången. Bred ut fyllningen på pajdegen och täck sedan med resterande pajbitar. Nyp ihop kanterna. Skär försiktigt några streck på ovansidan av pajerna. Grädda i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun. Servera varm eller ljummen med vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar