24 februari 2008

Köttfärssoppa med curry, kikärtor och äpple

Dags för ännu en soppa - den här gången en grytliknande variant med nötfärs, kikärtor, äpple och curry. Rustikt med lite lagom mycket hetta! Receptet kommer ursprungligen från recept.nu. Jag gillar ju recept som är lätta att variera efter vad som finns hemma: idag blev det t ex gulbetor istället för morötter. Istället för kikärtor kan man ju ta stora vita bönor exempelvis, men då lägga i dem precis mot slutet så att de bara blir genomvarma.

Köttfärssoppa med curry, kikärtor och äpple
(4 port)

350-400 g nötfärs
2 gula lökar
2 morötter eller 2 gulbetor
1 burk kikärtor
1 stort äpple, skalat
3 tsk curry
1 1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipeppar
1 hönsbuljongtärning
salt, peppar
bladpersilja

Hacka löken, gulbetorna och äpplet. Fräs lök och köttfärs i en gryta i lite smör. Låt äpplet, gulbetorna och kikärtorna fräsa med efter någon minut. Rör i kryddorna och lägg i buljongtärningen. Häll i 6 dl vatten. Låt koka upp och sänk därefter värmen. Lägg på locket och låt soppan koka ca 30 minuter eller tills gulbetorna (eller morötterna) är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Hacka en bunt persilja grovt och rör ner i grytan. Servera med en klick crème fraiche eller matlagningsyoghurt.

Inga kommentarer: