24 februari 2008

Småkakor med polenta, citron och russin

Sprang på ett recept på Lemon polenta cranberry cookies på en australiensisk matblogg. Att ha polenta i småkakor verkar kanske inte som det naturligaste vid första anblicken men varför inte? Värt att testas när det ändå stod ett paket polenta på hyllan (Saltå kvarns såklart!). Brist på torkade tranbär gjorde att helt vanliga russin fick träda in istället.

Jag smakade på degen innan gräddning och då kändes polentan knappt, men i de färdigbakade kakorna har den blivit betydligt kornigare. Om sanningen ska fram så undrade mannen om jag hade haft grus i kakorna, vilket ju kanske inte är det allra bästa betyget. Lägger upp receptet här i alla fall eftersom det utan polenta (med lite mer mjöl istället) blir söta små mördegskakor med citron och russin. Dessutom är de väldigt enkla att slänga ihop när fikasuget sätter in.


Citronkakor med polenta och russin
(ca 25 st)

125 g smör
1 1/4 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
1 krm salt
2 äggulor
1 1/4 dl polenta
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl russin

Mixa i matberedare snabbt ihop smör, strösocker, citronskal, salt och äggulor. Häll i vetemjöl, polenta och russin och mixa tills degen precis håller ihop. Rulla till en... rulle, ca 4-5 cm i diameter - går lättast om man rullar in degen i plastfolie och därefter formar till jämn form. Låt vila i kylen i plastfolie i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram rullen och skär i ca 1 1/2 cm tjocka skivor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Kakorna flyter knappt ut så det går bra att ha dem med någon centimeters mellanrum. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: