15 februari 2008

Krämig soppa på palsternackor med päron och valnötter

Har lånat det här receptet nästan rakt av från Arla. Palsternackssoppa låter kanske inte så superspännande men det här är en riktigt god variant, som dessutom toppas med skummad mjölk, rostade valnötter och frästa päron. Funkar alltså bra till både stora bjudningar och mysiga hemmakvällar! Det skadar ju inte att soppan är lätt som en plätt att göra! Här krävs inget finlir med rotsaksbitarna - de ska ju ändå mixas sönder så skär dem i lite lagom stora bitar bara. Tänk dock på att servera soppan genast efter att skummet och nöttoppingen lagts på!

(Och nej, soppan behöver ju inte serveras i whiskyglas men visst blev det snyggt? En portionsstor glasskål hade ju varit perfekt också!)


Palsternackssoppa med päron och valnötter
(4 port)

500 g palsternacka, skalad och i mindre bitar
1 gul lök, hackad
smör
1 1/2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 krm vitpeppar
50 g valnötskärnor, grovhackade
1 fast päron, skalat och i tärningar
2 msk hackad persilja
1 dl mjölk, gärna lättmjölk

Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt palsternacka, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock tills bitarna är mjuka, 10 – 12 min. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och peppar. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Fräs därefter pärontärningarna hastigt i smör i en stekpanna och blanda med valnötter och persilja. Värm mjölken (t ex i mikron) och vispa till ett skum. Servera soppan i portionsskålar. Lägg skummet på soppan och strö över hacket. Servera genast!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Palsternackssoppa? Det låter jättegott. Men jag minns att jag hade en dotter som avskydde allt vad rotfrukter hette - rotselleri, kålrot och palsternacka... Undrar just var hon tog vägen?
mamma

Spralligast sa...

Mamma - Har du sett några recept här med kålrot och rotselleri då? Just det! Palsternacka har jag accepterat men det är väl ungefär det enda... Sorry!