23 februari 2008

Dinkelbaguetter med solrosfrön

Eftersom ett av mina matlöften för 2008 (se högerkanten) är att baka mer bröd blev det idag minibaguetter på dinkelfullkornsmjöl utifrån ett recept i Under valnötsträdet. Blev nog väldigt nyttiga baguetter faktiskt eftersom både krossade linfrön, solroskärnor och fiberhavregryn hamnade i degen. Matiga bröd som passade perfekt till en skiva lagrad ost och en kopp te.

(Dessutom behövdes degen inte knådas i hundra år vilket är ett plus i kanten för oss som inte har stora hushållsassistenter att blanda ihop degen i!)

Dinkelbaguetter med solrosfrön
(ca 8 st små)

25 g jäst (1/2 paket)
1 msk flytande honung
1 tsk salt
4 dl vatten, ljummet
1 dl solrosfrön
1/2 dl krossade linfrön
1 dl havregryn, gärna fibervarianten
8-9 dl dinkelfullkornsmjöl (ca 450 g)

Smula ner jästen i en bunke och häll i honung och salt. Rör om tills jästen har löst sig och blanda därefter i vattnet lite i sänder. Ha i övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda ihop degen lite lagom i bunken och forma därefter små baguetter, ca 8 st. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, täck med handduk och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.

2 kommentarer:

Elin sa...

Ser supergoda ut! Jag ska absolut testa dem!

Sofhie sa...

Kan bara instämma! Precis lagom stor ansträngning också. :)