23 februari 2008

Kladdkaka med nougattäcke

Det här ska, enligt Aftonbladet, vara Sveriges godaste kladdkaka, i alla fall för år 2006. Och visst, den är god. Den mörka chokladen (jag använde 72 %-ig) gör att kakan inte blir bara söt, söt, söt. Däremot tror jag att jag, om det blir någon nästa gång, tar bort nougaten (för den är verkligen söt) och lägger till hackade nötter istället. Kanske kanta kakan med nötkross också? Hur som helst, receptet nedan blir till en god efterrättskaka tillsammans med grädde eller glass!

Kladdkaka med nougattäcke
(1 kaka)

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
50 g mörk choklad, krossad (tips: lägg chokladen i en plastpåse, knyt åt och banka med något hårt. Sedan är det bara att tömma ut påsen, helt utan kladd!)
kokosflingor till formen
nougat (tips: hyvla nougatblocket med osthyvel, blir perfekta skivor utan kladd!)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med kokos. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker och blanda därefter i mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Tillsätt det smälta smöret och vispa väl. Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 15-20 minuter. Känn med sticka! Ta ut kakan och hyvla nougat över i ca 1 mm tjocka skivor. Låt kakan svalna och servera sedan med grädde eller glass.

3 kommentarer:

Kate sa...

hmm..jag trodde att det var den som hade både vit och mörk choklad i sig som vann?

Spralligast sa...

Kate - År 2007 vann kakan med vit och mörk choklad, den här tog hem titeln år 2006.

Maja sa...

wow, jag älskar verkligen kladdkaka, bra inspiration du gav mig=)